Szegfűszeg illóolaj felhasználása


Mi az a szegfűszeg illóolaj?

A szegfűszeg illóolaj egy származék, amelyet gőzdesztillációval nyernek a szegfűszeg, Eugenia caryophyllata L. Merr szárított virágbimbóiról.

Az olaj halványsárga színű és közepes állagú, középső aromája erős, fűszeres, meleg és fás.

Indonéziában és Madagaszkáron született, a szegfűszeg a természetben található, nyitva, mint a rózsaszín virágrügyek.

A kézi szedés után a rügyeket addig szárítják, amíg barnává nem válnak, és őrlés után a port a konyhában használják, vagy pedig illóolajmá válik különféle gyógyászati ​​célokra.

A legtöbb fűszerhez képest a szegfűszeg egész évben termeszthető. Az őslakos törzsek számára ez egyértelmű előnye és természeti ajándéka, mivel az egészségügyi előnyöket könnyen ki lehet használni.

A szegfűszeg illóolaj kémiai összetétele

A szegfűszeg illóolaj fő alkotóelemei a következők: eugenol, legfeljebb 85%, b-kariofilén, eugenilacetát, a-kariofilén, izoeugenol és metil-szugenol.

A szegfűszeg illóolaj antioxidáns tulajdonságai

A történelem azt mondja nekünk, hogy a szegfűszeg illóolaj volt az egyik fő olaj, amely megvédte az embereket az Európában előforduló kóros pestis elől. Furcsa tényként a tolvajok egy csoportját elfogták a király, és megkérdezte, miért nem voltak betegek vagy halottak a pestisnek való kitettség miatt. Azt válaszolták, hogy védőolajok keverékével borították őket, beleértve fahéj- és szegfűszeg-olajat.

Ezért a szegfűszeg illóolaj hozzáadása az egészségügyi rendszeréhez jó lehet az antioxidáns szint természetes növekedéséhez. A fahéj hosszú távú használatra egy másik nagyszerű gyógynövény, amelyet hozzáadhat napi étrendjéhez, hogy növelje az antioxidánsok bevitelét.

A szegfűszeg illóolaj tulajdonságai

A szegfűszeg illóolaj egészségi előnyeinek nagy részét az eugenolnak, az egyik fő vegyületének köszönheti, amely az olaj 90% -át teszi ki. Az Eugenol erőteljes antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásain kívül a szegfűszeg illóolaj antimikrobiális, antioxidáns, gombaellenes, antivirális, citotoxikus, afrodiziákum, stimuláló, rovarriasztó és érzéstelenítő tulajdonságokkal rendelkezik.

A szegfűszeg-olaj felelős a fogszuvasodás megelőzéséért, valamint a fog-, íny-, szájfekélyek és a rossz légzés elleni küzdelemért.

A szegfűszeg illóolaj előnyei

A szegfűszeg illóolaj jelentős mértékben gazdag mangánban és más tápanyagokban is, például káliumban, magnéziumban és kalciumban, amelyeket osteoporosis, anaemia és menstruációs fájdalom megelőzésére és kezelésére használnak.

A szegfűszeg-olaj további előnyei az, hogy segíthet enyhíteni a stresszt és csökkentheti a mentális kimerültséget. Vannak olyanok, akik az idegrendszeri egészségügyi problémák, például a depresszió és szorongás kezelésére használják.

A szegfűszeg illóolaj néhány további előnye a következő:

 • Harcol a pattanásokkal és a vírusos bőrfertőzésekkel.
 • Megszünteti a parazitákat.
 • Javítja a vérkeringést és a szív-érrendszeri egészséget.
 • Csökkenti a fogak és az íny betegségeit, miközben elősegíti a száj egészségét.
 • Növeli az energiaszintet.
 • Bakteriális és gombás fertőzéseket kezel.
 • Megszünteti a szemölcsöket.
 • Enyhíti a reuma és az izomfájdalmakat.
 • Harcol az influenza, megfázás és hörghurut ellen.
 • Megkönnyíti a fáradt és fájó végtagokat.
 • Enyhíti a hányingert, a puffadás és a hasi görcsöket.
 • Segít a rák és a féreg gyógyításában.
 • Természetes gyulladásgátló.
 • Megöli a penészt és a gombákat.
 • Erősíti az immunrendszert.

A szegfűszeg illóolaj mellékhatásai

Annak ellenére, hogy számos egészségügyi előnye van, mindenkinek és különösen a kezdőknek javasoljuk, hogy szegfűszeg illóolajat használjon mérsékelten.

Bár az eugenol számos jótékony tulajdonságot kínál, allergiás hatásokat is kiválthat. Ezért fokozatosan és kis mennyiségben kell felhasználni.

Például az olaj szájon át történő hígítatlan formájában történő bevétele hányingert, hányást, torokfájást, rohamokat és még vérproblémákat okozhat.