Ideális páratartalom


Az optimális páratartalom miatt egészségesebbé válhat

Ha a helyiség túl nedves, a penész gyorsan kialakul. A nagyon száraz éghajlat betegséget okozhat. Megmutatjuk, hogyan lehet elérni az ideális páratartalmat.

A fürdőszobában és a konyhában a páratartalom általában kissé magasabb. Ugyanez vonatkozik a hálószobára vagy általában a kollégiumokban is, ezért reggel és este kell dörömbölnie (a legjobb esetben a közöttük is). De főleg zuhanyozás vagy főzés esetén a páratartalom hirtelen megemelkedik - még az alagsorban is gyakran vannak problémák, ha nem megfelelő szellőzéssel vagy akár párásítóval sem a nyáron (de más évszakokban is) fellépő magas páratartalom ellen.

A zuhanyozás, fürdés és főzés során fellépő vízgőz miatt a konyha és a fürdőszoba páratartalma általában magasabb, mint más helyiségekben. Ez nem jelent problémát, ha az érték nem állandóan túl magas.

Miért fontos az optimális páratartalom?

A szoba kicsi sarkától a falon lévő hatalmas fekete foltig a penész bármilyen méretben és formában elterjedhet. Különösen elősegíti ezt a túl magas páratartalom a lakásban. A rejtett falakat, különösen a bútorok mögött, általában az első érinti.

A magas páratartalmat leginkább csak akkor látjuk, amikor a penész látható. Általános szabály, hogy ez nem befolyásolja közvetlenül az otthoni jólétet. Más a helyzet, ha a levegő túl száraz, amit gyorsan kellemetlennek találunk.

Az alacsony páratartalom többek között a bőr és az ajkak repedését okozza. Gyakran kiszárítja a nyálkahártyákat is, amelyek a durva nyakon észlelhetők. Ez nem csak bosszantó, hanem beteg is lehet. A száraz nyálkahártyák miatt a kórokozók valószínűbben beépülnek.

Hogyan mérhető otthoni páratartalom?

Az optimális szobaklíma megközelítőleg 40–65% közötti páratartalom mellett van.A páratartalom mérésének legjobb módja egy nedvességmérő, amelyet egyszerűen fel lehet rakni a helyiségbe vagy lefagyni a falra. Az eszközök analóg vagy digitális formátumban kaphatók, és mindössze 15 frankból megvásárolhatók. A kiválasztás során azonban figyelmet kell fordítania az áttekintésekre vagy a teszteredményekre. Nem minden páratartalommérő megbízható.

Mit csinálsz az alacsony páratartalom ellen?

A rövid szellőzés gyors intézkedés a száraz belső éghajlat leküzdésére. Amikor igazán hideg van, az nem sokat segít. Ezután a hideg külső levegő még nagyobb páratartalmat távolít el a helyiségből.

Egy tál víz vagy egy nedves törülköző a radiátoron szintén segíthet az optimális páratartalom helyreállításában. Ezen kívül vannak speciális helyiségnedvesítők. Ezeket rendszeresen meg kell tisztítani, különben baktériumokká válhatnak.

A szobanövényeknek is kiegyensúlyozó hatása van. A víz elpárolgása a föld felett tehát hozzájárulhat az optimális páratartalomhoz száraz helyiség éghajlatán.

Bevált trükkö a lakásban levő száraz levegő ellen: függessze le a ruhaneműt a nappali vagy a hálószobában levő ruhára.

Hogyan lehet leküzdeni a túl magas páratartalmat?

Az optimális levegő páratartalom elérésének legegyszerűbb módja a rendszeres keresztszellőzés révén. Csak nyissa ki az ablakokat öt percre, és győződjön meg róla, hogy átjutott. Ha csak kicsi vagy nincs ablaka a szobában, hagyja hosszú ideig nyitva az ajtót, hogy szellőzzen és visszatérjen az optimális páratartalomhoz.

Ha az összes ablak elég jó, akkor speciális szárítók segíthetnek. Télen is hozhat valamit, ami rövid ideig magasabbra fordítja a fűtést. Ha a levegő melegítés közben felmelegszik, csökkenti a páratartalmat.

A túl alacsony páratartalom káros?

Ha a jelenlegi vagy a relatív páratartalom túl alacsony, általában nyugtalanul alszik, fejfájást, száraz köhögést okoz, a bőr kiszárad és a szeme viszket. Az alvási zavarok és a csökkent légzési képesség a túl alacsony páratartalom következményei lehetnek. Az épületeknél az állandóan alacsony páratartalom szintén nem jó, mivel hideg- vagy hőhidak alakulhatnak ki, ami különösen veszélyes lehet az idősebb épületekre.